3.3 Συμπεριφορά στους κοινόχρηστους χώρους του σχολείου

Κατά τη διάρκεια του διαλείμματος οι μαθητές δεν επιτρέπεται να παραμένουν στις αίθουσες, στους διαδρόμους και στις σκάλες, αλλά να κατεβαίνουν στο προαύλιο, υπακούοντας στις οδηγίες των εφημερευόντων καθηγητών.

Είναι πρωταρχικής σημασίας για την ασφάλειά τους, οι μαθητές να μη σπρώχνονται, να μην τρέχουν στις σκάλες, καθώς και να μην ανεβαίνουν στα κάγκελα των διαδρόμων και των κλιμακοστασίων. Πρέπει να προστατεύουν τον εαυτό τους από κάθε κίνδυνο.

Όταν οι μαθητές βρίσκονται στο προαύλιο, δε θα πηγαίνουν στους χώρους του Λυκείου. Δεν επιτρέπεται να μιλούν με εξωσχολικά άτομα.

Όταν  οι  μαθητές  κυκλοφορούν εκτός  της  αίθουσας  διδασκαλίας για οποιονδήποτε λόγο κατά τις ώρες των μαθημάτων, δεν κάνουν φασαρία.

Οι κοινόχρηστοι χώροι (διάδρομοι, τουαλέτες, αυλή κ.λ.π.) χρησιμοποιούνται από  όλους. Γι’  αυτό και  είναι  ευθύνη  όλων  να  τους  διατηρούν  ευπρεπείς  και καθαρούς.

Στα εργαστήρια και στους χώρους άθλησης ισχύουν οι κανόνες που έχουν θέσει οι καθηγητές που διδάσκουν το αντίστοιχο μάθημα.

Οι μαθητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό τον σχολικό χώρο, να μην πετούν σκουπίδια και να μη λερώνουν τους τοίχους. Η αναγραφή συνθημάτων, συμβόλων, άσεμνων λέξεων ή φράσεων στους τοίχους του σχολείου υποβαθμίζει το πολιτιστικό περιβάλλον και μας προσβάλλει όλους. Είναι υποχρέωση των μαθητών να μην καταστρέφουν την υλικοτεχνική υποδομή και τον εξοπλισμό του σχολείου τους, να δείχνουν σεβασμό στο σχολικό περιβάλλον, να το προστατεύουν και να το φροντίζουν με υπευθυνότητα και ωριμότητα. Η φθορά της σχολικής περιουσίας, κυρίως όταν γίνεται σκόπιμα, αποτελεί αντικοινωνική συμπεριφορά και υποβαθμίζει την ποιότητα της σχολικής ζωής. Για τους μαθητές που προκαλούν φθορές, θα λαμβάνονται ενέργειες παιδαγωγικού χαρακτήρα και αναγκαία παιδαγωγικά μέτρα. Κάθε μαθητής οφείλει με προσωπική του ευθύνη να προστατεύει τη σχολική περιουσία και να αναλαμβάνει το κόστος για την αποκατάσταση κάθε ζημιάς που θα προκαλέσει. Εάν προκληθεί ζημιά σε ώρα που οι μαθητές έχουν αλλάξει αίθουσα, οφείλουν να το αναφέρουν αμέσως στον διδάσκοντα καθηγητή, στον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος και στη Διεύθυνση του σχολείου, για να βρεθεί όποιος ευθύνεται γι’ αυτή. Αν δεν το κάνουν, τη ζημιά θα αποκαταστήσουν οι ίδιοι.

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου. Επίσης, δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου (Φ.25/103373/Δ1/22-6-2018 εγκύκλιος του ΥΠ.Π.Ε.Θ.).

Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν μαζί τους αντικείμενα άσχετα με το σχολείο και τα μαθήματά τους. Δεν επιτρέπεται η φωτογράφιση και η βιντεοσκόπηση στον χώρο του σχολείου.

Απαγορεύεται το κάπνισμα στον χώρο του σχολείου, σύμφωνα με την υπ̕ αριθμ. Δ1γ/Γ.Π./οικ.55959/26-07-2019 εγκύκλιο του Υπουργείου Υγείας.

Οι μαθητές έχουν υποχρέωση να σέβονται τους κανόνες που διέπουν τη σχολική ζωή. Σε περιπτώσεις μαθητών που η συμπεριφορά τους αποκλίνει από τα προβλεπόμενα στον παρόντα Κανονισμό, ο σύλλογος διδασκόντων θα προβαίνει σε παιδαγωγικού χαρακτήρα ενέργειες και παιδαγωγικά μέτρα.

Views: 223