3.4  Σχολικές εκδηλώσεις – Δραστηριότητες

Οι διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις, οι επετειακές εκδηλώσεις, οι διδακτικές επισκέψεις, οι αθλητικές δραστηριότητες, η συμμετοχή σε προγράμματα σχολικών δραστηριοτήτων και οι ποικίλες δράσεις που υλοποιούνται στο σχολείο μας σε συνεργασία με εγκεκριμένους φορείς του Υ.ΠΑΙ.Θ. και με το Κέντρο Πρόληψης <ΔΙΟΔΟΣ>, την ΕΥΘΥΤΑ, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, συνθέτουν ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων, που συμβάλλουν στην ολόπλευρη ανάπτυξη της προσωπικότητας των μαθητών και συντελούν στην αναβάθμιση της ποιότητας της σχολικής ζωής. Το  σχολείο  θεωρεί  την  συμμετοχή  των  μαθητών  στις  σχολικές δραστηριότητες  (παρελάσεις, σχολικοί  εορτασμοί,  περίπατοι,  εκδρομές)  ως υποχρέωσή τους. Οι συνθήκες πρέπει να είναι τέτοιες, ώστε ο μαθητής να χαίρεται και  να θεωρεί τιμή του τη συμμετοχή σ’ αυτές. Οι μαθητικές κοινότητες είναι ελεύθερες να οργανώσουν εκδηλώσεις και να παίρνουν πρωτοβουλίες για θέματα που τους αφορούν σε συνεννόηση με τους καθηγητές τους.

4. Οργάνωση
4.1 Διεύθυνση του σχολείου

Ευθύνη της Διεύθυνσης του σχολείου είναι να διδάξει στην πράξη τους δημοκρατικούς  κανόνες  οργάνωσης  και λειτουργίας  της  σχολικής  κοινότητας, σύμφωνα με την ισχύουσα εκπαιδευτική νομοθεσία και τις κρατούσες απόψεις της σύγχρονης  παιδαγωγικής  επιστήμης,  εφαρμόζοντας  με  δικαιοσύνη  και  χωρίς διακρίσεις τα οποιασδήποτε μορφής κίνητρα, θετικά ή αρνητικά και οριοθετώντας κανόνες συμπεριφοράς και αναγνώρισης ρόλων.

Ο Διευθυντής 

  • Είναι υπεύθυνος, μαζί με τους εκπαιδευτικούς, για την καθαριότητα και αισθητική των χώρων του σχολείου, καθώς και για την προστασία της υγείας και ασφάλειας των μαθητών.
  • Ενημερώνει τον Σύλλογο των διδασκόντων/ουσών για την εκπαιδευτική νομοθεσία, τις εγκυκλίους και τις αποφάσεις που αφορούν στη λειτουργία του Σχολείου και την εφαρμογή των προγραμμάτων εκπαίδευσης.
  • Συμβάλλει στη δημιουργία κλίματος δημοκρατικής συμπεριφοράς των διδασκόντων/ουσών και των μαθητών και είναι υπεύθυνος, σε συνεργασία με τους διδάσκοντες, για την τήρηση της πειθαρχίας.
  • Απευθύνει στους διδάσκοντες, όταν είναι απαραίτητο, συστάσεις σε πνεύμα συναδελφικής αλληλεγγύης.

Λαμβάνει μέριμνα για την εξασφάλιση παιδαγωγικών μέσων και εργαλείων, την καλή χρήση τους στη σχολική τάξη, τη λειτουργικότητα και την αντικατάστασή τους, σε περίπτωση φθοράς.

Views: 223