2.3 Επικοινωνία σχολείου – γονέων

Για την άμεση επικοινωνία με τους γονείς είναι απαραίτητο να έχει το σχολείο τα πλήρη στοιχεία των μαθητών του. Για τον λόγο αυτό, κρίνεται αναγκαίο οι γονείς να συμπληρώσουν τα απαραίτητα έντυπα για την εγγραφή του μαθητή στη νέα σχολική χρονιά: αίτηση εγγραφής, υπεύθυνη δήλωση κηδεμονίας, όπου δηλώνουν το κινητό τηλέφωνο καθώς και το e-mail στα οποία θα ενημερώνονται από το σχολείο.

Ιδιαίτερα οι αλλοδαποί μαθητές υποχρεούνται να καταθέσουν στο σχολείο πρόσφατα πιστοποιητικά (γέννησης ή οικογενειακής κατάστασης), έτσι ώστε να αποφεύγονται λάθη στην καταχώριση των στοιχείων τους.

Επίσης, οι μαθητές που τα τελευταία διδακτικά έτη φοίτησαν σε ξένα σχολεία που λειτουργούν στο εξωτερικό χρειάζεται να προσκομίσουν στο σχολείο τις σχετικές βεβαιώσεις και τα αποδεικτικά σπουδών, επειδή η αξιολόγησή τους γίνεται με ιδιαίτερο τρόπο (Νόμος 4692/2020 άρθρο 4 παρ. 8 – ΦΕΚ 111/τ.Α΄/12-06-2020).

Οι γονείς μπορούν να επικοινωνούν με το σχολείο και τους καθηγητές για κάθε πρόβλημα που τους απασχολεί. Ιδιαίτερα μάλιστα είναι αναγκαίο να ενημερώνουν τον υπεύθυνο καθηγητή του τμήματος του παιδιού τους. Οι καθηγητές του σχολείου δέχονται τους γονείς σε συγκεκριμένες ημέρες και ώρες, για τις οποίες ενημερώνει το σχολείο.

Η ενημέρωση μαθητών, γονέων και κηδεμόνων γίνεται μέσω των ακόλουθων τρόπων:

  1. με γραπτά  μηνύματα μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου
  2. με γραπτά  μηνύματα (sms) στο κινητό τηλέφωνο των γονέων και κηδεμόνων,
  3. μέσω της ιστοσελίδας του σχολείου,
  4. με ενημερωτικά σημειώματα ή/και βεβαιώσεις για την πραγματοποίηση εκπαιδευτικών εκδρομών, για την παρακολούθηση εκπαιδευτικών θεαμάτων κ.λπ.,
  5. τηλεφωνικά,
  6. μέσω της επίσκεψής τους στο σχολείο στις προγραμματισμένες από τον σύλλογο διδασκόντων/ουσών ημέρες και ώρες.

Οι γονείς έχουν υποχρέωση να ενημερώνουν το σχολείο για κάθε σοβαρό ζήτημα (υγείας, οικογενειακό κ.ά.) που αντιμετωπίζουν οι μαθητές, προκειμένου να διασφαλιστεί η καλύτερη φροντίδα και προστασία τους στα πλαίσια λειτουργίας του σχολείου. Ιδιαίτερα οι γονείς μαθητών, οι οποίοι βρίσκονται σε διάσταση ή είναι διαζευγμένοι και ο ένας από τους δύο δεν ασκεί την επιμέλειά τους, θα πρέπει να γνωρίζουν τα δικαιώματά τους, σύμφωνα με την υπ̕  αριθμ. Φ.7/517/127893/Γ1/13-10-2010 εγκύκλιο του Υπουργείου Παιδείας.

Views: 223