3. Συμπεριφορά μαθητών

Η ενεργός συμμετοχή κατά τη διδασκαλία των μαθημάτων, η υπευθυνότητα και η επιμέλεια αποτελούν προϋποθέσεις για την αποτελεσματική μάθηση.

Οι μαθητές οφείλουν να σέβονται τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, να έχουν ευγενική συμπεριφορά και να μη διαπληκτίζονται μεταξύ τους. Τόσο στο σχολείο όσο και έξω από αυτό φέρονται πάντα με ευγένεια και σεβασμό.

3.1. Συμπεριφορά προς τους συμμαθητές

Οι μαθητές πρέπει να σέβονται τη γνώμη και την ιδιαίτερη προσωπικότητα των άλλων. Δεν κάνουν ειρωνικά σχόλια, κακόβουλη ή προσβλητική κριτική.

Η χωρίς άδεια χρήση ή φθορά προσωπικών αντικειμένων των συμμαθητών τους είναι σοβαρό παράπτωμα και τιμωρείται αυστηρά, ακόμη και αν γίνεται ως παιχνίδι.

Δεν ασχημονώ, δεν βωμολοχώ και δεν χειροδικώ.

Οι φραστικές προσβολές, οι ύβρεις και πολύ περισσότερο η σωματική βία κατά των συμμαθητών είναι απαράδεκτες πράξεις. Το ίδιο απαράδεκτη πράξη θεωρείται και η διάδοση φημών, ο αποκλεισμός συμμαθητή από ομαδικές εκπαιδευτικές ή ψυχαγωγικές δραστηριότητες ή η παρακίνηση τρίτων για την απομόνωση αυτών.

 Δεν επιτρέπεται σε καμία περίπτωση ο εκφοβισμός και η εκδήλωση κάθε μορφής βίας ανάμεσα στους μαθητές του σχολείου μας.

Είναι απαραίτητο οι μαθητές να τηρούν τους κανόνες ατομικής υγιεινής και να έχουν ευπρεπή και ανεπιτήδευτη εμφάνιση, που να ταιριάζει στην ηλικία τους και το σχολικό περιβάλλον.

3.2. Συμπεριφορά μαθητών στην τάξη

Όταν χτυπά το κουδούνι για μάθημα, οι μαθητές οφείλουν να προσέρχονται έγκαιρα στην αίθουσα διδασκαλίας. Δεν επιτρέπεται να μπαίνουν μετά τον καθηγητή τους. Επίσης, δεν είναι αποδεκτή η κατανάλωση τροφίμων ή αναψυκτικών στην αίθουσα μετά το τέλος του διαλείμματος. Η τάξη, η ησυχία και το ήρεμο κλίμα μέσα στις αίθουσες διδασκαλίας είναι οι βασικές  προϋποθέσεις αρμονικής συνεργασίας μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών.

Η ευθύνη για τη δημιουργία του απαραίτητου μαθησιακού περιβάλλοντος βαρύνει όχι μόνο τους διδάσκοντες  αλλά και τους προέδρους των μαθητικών συμβουλίων.

Το φιλικό κλίμα μέσα στην τάξη είναι επιθυμία όλων. Δεν πρέπει όμως οι μαθητές να ξεπερνούν τα όρια της ευπρέπειας. Για να μιλήσει κάποιος μαθητής στην τάξη, σηκώνει το χέρι και περιμένει να του δοθεί ο λόγος. Η αυθάδεια και οι αντιρρήσεις που διατυπώνονται με αγένεια θεωρούνται κακή συμπεριφορά και τιμωρούνται αναλόγως. Είναι όλοι υπεύθυνοι για την καθαριότητα του πίνακα, των θρανίων και γενικά της αίθουσας.

Ο/η  απουσιολόγος  καταγράφει  τους  απόντες  από  την  αίθουσα. Η ευθύνη επαρκούς συμπλήρωσης και ελέγχου του δελτίου απόντων βαρύνει τον διδάσκοντα. Το ωράριο διδασκαλίας πρέπει να τηρείται απολύτως. Σε καμία περίπτωση δεν  παραβιάζεται  και  για  κανένα  λόγο  δεν  επιτρέπεται  η  πρόωρη  αποχώρηση μαθητών. Για να μετακινηθούν οι μαθητές μέσα στην αίθουσα για οποιονδήποτε λόγο ή για να απουσιάσουν, ζητούν άδεια από τον καθηγητή τους.

Το μάθημα τελειώνει με το χτύπημα του κουδουνιού, αλλά δεν αποχωρεί κανείς πριν δώσει την άδεια ο καθηγητής.

Δεν επιτρέπεται οι μαθητές να βγαίνουν έξω από την τάξη κατά τη διάρκεια του μαθήματος, παρά μόνο για λόγους άμεσης ανάγκης με άδεια από τον καθηγητή τους.

Views: 223