6. Άλλα θέματα
      • Απώλεια χρημάτων ή αντικειμένων αξίας. Το σχολείο δεν φέρει ευθύνη σε περίπτωση απώλειας χρημάτων ή αντικειμένων αξίας που οι μαθητές φέρουν τυχόν μαζί
      • Έντυπα –διαφημίσεις. Απαγορεύεται η κυκλοφορία εντύπων στο χώρο του σχολείου εκτός των εγκεκριμένων από  το  Υπουργείο  Παιδείας,  όπως  και  η  εμπορία  και  διαφήμιση οποιουδήποτε προϊόντος. Για την ανάρτηση αφισών ή άλλου υλικού στους χώρους του σχολείου, οι μαθητές πρέπει να απευθύνονται στο σύλλογο των καθηγητών και στον Διευθυντή.
      • Αντιγραφή –Λογοκλοπή. Η συνεργασία μεταξύ μαθητών στη διάρκεια γραπτής εξέτασης και η αντιγραφή από οποιοδήποτε βοήθημα θεωρούνται σοβαρά παραπτώματα και τιμωρούνται αυστηρά. Εξίσου σοβαρό παράπτωμα αποτελεί και η λογοκλοπή ή χρήση έργου  ή  μέρους  του  έργου  κάποιου  άλλου  χωρίς  να  αναφέρεται  η  πηγή  των πληροφοριών.

7.  Επικοινωνία και Συνεργασία Γονέων/Κηδεμόνων-Σχολείου

        • Σημασία της επικοινωνίας και της συνεργασίας σχολείου-οικογένειας. Πολύ σημαντική παράμετρος της συνολικής λειτουργίας του σχολείου και του κλίματος που δημιουργείται είναι η επικοινωνία και η εποικοδομητική συνεργασία με τους γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών και με τον Σύλλογο Γονέων. Η εμπιστοσύνη του παιδιού στο σχολείο ενισχύεται από τη θετική στάση των γονέων/κηδεμόνων προς το σχολείο και τον εκπαιδευτικό. Οι γονείς/κηδεμόνες είναι σημαντικό να συνεργάζονται στενά με το σχολείο, προκειμένου να παρακολουθούν την αγωγή και την επίδοση των παιδιών τους σε τακτική βάση, συμμετέχοντας στις ενημερωτικές συναντήσεις που οργανώνονται από το σχολείο. Θεωρείται αυτονόητη η στενή συνεργασία και επικοινωνία των γονέων/κηδεμόνων με τους εκπαιδευτικούς και τον/τη Διευθυντή/ρια του σχολείου για την επίλυση ζητημάτων που τυχόν προκύψουν.
        • Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων. Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/ριών κάθε Σχολείου συγκροτούν τον Σύλλογο Γονέων/Κηδεμόνων, που φέρει την επωνυμία του Σχολείου και συμμετέχουν αυτοδικαίως σε αυτόν. Ο Σύλλογος Γονέων/Κηδεμόνων βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με τον/τη Διευθυντή/ρια, τον Σύλλογο Διδασκόντων/ουσών του Σχολείου, αλλά και με τον/την Πρόεδρο της Σχολικής Επιτροπής του Δήμου. Το σχολείο χρειάζεται και επιδιώκει τη συνεργασία του συλλόγου γονέων για την προαγωγή του σχολικού έργου. Είναι προφανές όμως ότι το εκπαιδευτικό έργο ανήκει στην  αρμοδιότητα  και  ευθύνη  των  εκπαιδευτικών, του  Συλλόγου  των Διδασκόντων και του Διευθυντή του σχολείου.
        • Σχολικό Συμβούλιο. Σε κάθε σχολική μονάδα λειτουργεί το Σχολικό Συμβούλιο, στο οποίο συμμετέχουν ο Σύλλογος Διδασκόντων/ουσών, το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων/Κηδεμόνων, ο εκπρόσωπος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και τρεις εκπρόσωποι των μαθητικών κοινοτήτων, που ορίζονται με απόφαση του Συμβουλίου τους. Έργο του Σχολικού Συμβουλίου είναι η εξασφάλιση της ομαλής λειτουργίας του σχολείου με κάθε πρόσφορο τρόπο, η καθιέρωση τρόπων επικοινωνίας μεταξύ διδασκόντων/ουσών και οικογενειών των μαθητών και του ευρύτερου σχολικού περιβάλλοντος.

         Η σημασία της σύμπραξης όλων.  Ένα ανοιχτό, συνεργατικό, συμπεριληπτικό και δημοκρατικό Σχολείο έχει ανάγκη από τη σύμπραξη όλων (μαθητών/ριών, εκπαιδευτικών, Διευθυντή/ριας, Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων, Σχολικής Επιτροπής, Τοπικής Αυτοδιοίκησης), για να επιτύχει στην αποστολή του.

Views: 223